BEGRAVNING

Vi hjälper till med allt som behöver ordnas kring begravningen, såsom transporter, dödsannons, tackannons, blombeställning, sångare/musiker till gudstjänsten, minnesstunder med matservering, programblad, minnesalbum, kistor m.m.

Vi erbjuder även hjälp med juridiska ärenden, till exempel bouppteckningar, arvskiften, testamenten, förvaltningsuppdrag och försäkringar.

Planera begravningen

En begravning är ett sätt att ta farväl av en anhörig och dela sorgen med andra.

Att anordna begravningen kan vara ett sätt att bearbeta bortgången och att inse vad som hänt. Det är viktigt att ha vänner och släkt omkring sig när man förlorat någon. Tillsammans kan man diskutera hur man vill att begravningen ska se ut, om den döde hade några speciella önskemål, vilken musik som ska spelas, vilket slags ceremoni det ska vara och så vidare.

Besök på byrån eller hembesök

Vid besöket på byrån går vi igenom följande saker. Vi gör även hembesök om så önskas.

 • Vi utformar dödsannonsen gemensamt och vi förmedlar den sedan till vald tidning/tidningar.
  Här kan du förbereda en annons och skicka in den till oss >>
 • Val av kista och ev. urna. Det finns inget rätt eller fel när man väljer kista och urna. Det som är rätt för en person kan kännas fel för en annan. Här presenterar vi de modeller vi erbjuder. Från de enklaste modellerna i obehandlad spånskiva via mer klassiska kistor med mer detaljer och kvalitetskänsla, till de mer exklusiva i t.ex. massivt ek- eller körsbärsträ. 
  Se exempel på kistor >>
 • Även urnor finns i ett flertal utföranden och prisnivåer. 
  Se exempel på urnor>>
 • Tillsammans väljer vi musik. Det finns exempel på solosånger och instrumentalmusik för orgel, flöjt, cello, och fiol här.
  Exempel på lämplig sång och musik
 • Blombeställningar förmedlar vi till önskad leverantör.
 • Om minnesstund önskas ordnar vi att lokal och förtäring finns. Anmälan till minnesstund sker normalt sett till Begravningsbyrån. 
  Anmälan minnesstund >>
 • Trycksaker som program till kyrkan, tackkort minnesalbum m.m.
 • Vid borgerlig begravning kan vi medverka som officiant, om så önskas

Vi lämnar alltid en skriftlig dokumentation inkl. prisuppgifter på allt som vi går igenom vid besöket. Det är tacksamt om ni ringer i förväg och bokar tid för besöket.

Prisexempel

Här kan du se några prisexempel>> (öppnas i nytt fönster)

Borgelig Begravning

En borgerlig begravningsakt är en ceremoni som kan utformas helt fritt efter den avlidnes eller de anhörigas önskemål.

Tvärtemot vad många tror, kan den borgerliga ceremonin innehålla religiösa inslag. I många fall förekommer diktläsning och musik som centrala delar.Det finns inget regelverk förutom lagtexten "må intet förekomma som strider mot förrättningens helgd och allvarliga innebörd" om vem som får förrätta en borgerlig begravning.

På Bjerstafs Begravningsbyrå är Cecilia och Torgny Bardh utbildade borgerliga begravningsförrättare (officianter).

Både Cecilia och Torgny har genomgått Sveriges Begravningsbyråers Förbunds utbildning för borgerliga begravningsförrättare.

Officianten håller i ceremonin, läser dikter, håller minnestal hjälper till vid eventuell defilering. Officianten är också behjälplig att sätta ihop programmet och inspirera 

de anhöriga. Kanske någon vän vill läsa en dikt eller hålla ett tal och musiker kan engageras för solostycken. En borgerlig begravning kan förrättas i begravnings- kapell, annan lokal eller ute i naturen.